недеља, 27. јул 2014.

ПАНЧИЋЕВ СКАКАВАЦ (Pygromorphella serbica Pancic)


Као што је у биљном свету Панчићева оморика симбол Националног парка Тара, тако је у животињском свету његов симбол Панчићев скакавац.

Наш познати ботаничар, али и добар познавалац скакаваца и зрикаваца, др Јосиф Панчић пронашао је у западној Србији нову, реликтну врсту скакавца. Дуго су затим тражени примерци ове нове врсте, све док 1955. године зоогеографу и орнитологу Сергију Матвејеву није пошло за руком да нађе ларве ове врсте, а следећих година и одрасле примерке. Матвејев је утврдио да је Панчићев скакавац (Pygromorphella serbica Pancic) реликтна и ендемична врста влажних реликтних шума црног бора и црњуше средњег тока реке Дрине.
Панчићев скакавац је величине 18 - 35 мм, пролази кроз шест ларвених стадијума и не лети јер има редукована покрилца и закржљала крила. У зависности од подлоге на којој живи постоји зелени, мрки, сивкасти и риђе обојени. Ово је хелиофитна врста и потребно јој је доста светлости на станишту.
Угрожен је због уништавања његових станишта, односно сече шума црног бора и вађења пањева, јер његове ларве презимљују само у пањевима црног бора.







Нема коментара:

Постави коментар